6/3/10

Waktu Mustajab Doa Pada Allah


Ada seorang teman bertanya, apa rahsia ttg doa kepada Allah? 
 Jadi disini saya ingin berkongsi sedikit maklumat berkenaan waktu mustajab doa iaitu:

1. Sepertiga malam terakhir.
وقال رسول الله صلى الله عليه وسلم : “ينزل ربنا كل ليلة إلى سماء الدنيا، حين يبقى الثلث الأخير من الليل؛ فيقول: من يدعوني فأستجيب له؟ من يسألني فأعطيه؟ من يستغفرني فأغفر له؟”

Telah bersabda Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam :

5/31/10

Apakah syariat Islam bila berdepan Musibah?

Tulisan ini dilakar buat semua umat Islam, kita sudah lama ditimpa tekanan dari Yahudi, kini terbaru kita menerima berita kemalangan jiwa yang melanda saudara kita dari Aman Palestin yang keluar berjuang untuk membantu umat Islam Palestin namun dihentam oleh Yahudi  dalam perjalanan mereka.

Kita mungkin tidak mampu melawan dengan sejata, namun kita semua mampu bersatu hati memanjatkan doa memohon pertolongan Allah Yang Maha Kuasa bagi memusnahkan musuh Islam iaitu Yahudi yg Terlaknat.

Apakah yg disyariatkan didalam Islam bila kita ditimpa musibah?

Dari segi ucapan, bila mendapat khabar musibah, maka ucaplah:

5/30/10

Bagaimana Berwuduk? Tahukah? Jom Refresh

Dalam pengajian kita sering mengulangkaji sesuatu subjek agar ingatan kembali jelas dan peperiksaan dapat dilalui dengan cemerlang. Apa kata pada ruangan kali ini kita melakukan satu ulangkaji, ulangkaji terhadap satu subjek yang kita belajar semasa zaman tadika atau fasa awal sekolah rendah.Kita mengulangkaji agar amalan kita sentiasa jelas dan kita lulus dalam peperiksaan di hari akhirat kelak.

Subjek itu ialah wudhu’, yakni cara-cara mengambil wudhu’. Bagi ulangkaji ini, saya akan gunakan hadis berikut yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari dalam kitab Shahihnya, hadis no: 164: